“Living your Legend” – say whut?

Iedereen die ‘De alchemist’ van Paulo Coelho heeft gelezen zal bovenstaande zin herkennen. Het hele boek gaat immers over een herder die erop uit trekt om zijn eigen legende waar te maken. Paulo Coelho is zo’n schrijver die you hate or love. Niet al zijn boeken kunnen mij bekoren, maar ‘De alchemist’ behoort wel tot een van mijn favoriete boeken. Voor mij is het pure poëzie, maar dan in proza – enfin, je snapt het wel. Elke keer als ik het lees vind ik er weer iets nieuws in en geeft het mij stof tot nadenken. En ik geloof er ook in. Ik geloof dat wij elk onze eigen roeping hebben.

Echter.

In een gesprek tussen Paulo Coelho en Oprah heb ik hem eens horen zeggen dat elk mens weet wat zijn of haar legende is, maar dat de meeste van ons bang zijn om hier gehoor aan te geven. Op het moment dat ik dat hoorde dacht ik heel even (ok, heel lang): “Excuse me?! Geloof me, ik wou dat ik wist wat mijn verhaal is. Dat ik met zekerheid kon zeggen dat dit of dat hetgeen was waarvoor ik op deze globe rondwandel. Maar no such luck. Ik heb geen idee. Ik weet het gewoon niet. Ik vind zoveel dingen leuk, en bijna alles net niet leuk genoeg.”

Toch bleef het aan me knagen. Zou ik het dan wel weten, maar gewoon te bang zijn? Gezien het feit dat ik lichte paniekaanvallen krijg bij het idee om iets uit te voeren waarvan ik niet 100% zeker weet of dit de manier is, kan ik het niet helemaal uitsluiten. Ik hou nu eenmaal van zekerheid. En nu ben ik hier. Aan het schrijven, aan het bedenken, aan het mediteren, yoga boeken aan het bestuderen – gewoon aan het doen. Terwijl ik eigenlijk niet zeker weet of dit de manier is. En of ik het goed doe. Maar ik snap nu pas dat dat eigenlijk ook niet uitmaakt. En dit is hoe ik daartoe ben gekomen (met hulp van boeken, blogs, podcasts, you name it).

  • Soms moet je dingen doen om uit te vinden of je het wat vindt. You have to live it.
  • Doe datgene waar je staartje van gaat kwispelen. Iedereen herkent dat moment dat je met iets begint of bezig bent en een vlaag van energie over je heen krijgt die je vertelt ‘dit is het! Hier word ik blij van!’.
  • Bedenk je eens wat je zou doen als je zeker zou weten dat je niet kon falen.
  • Denk niet altijd alleen aan jezelf. Wat kun jij doen om anderen te helpen en in dienst te staan van een ander?
  • Durf. Durf je kwetsbaar op te stellen, bereid om kritiek aan te horen en deze ook weer van je af te laten glijden.
  • Het hoeft niet 100% volmaakt te zijn om te beginnen.
  • Doen. Doen. DOEN!

Wat voor twijfels heb jij? Zou jij graag iets anders of meer doen in je leven, maar word je tegen gehouden door twijfel?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s