All The Lessons

Wat is dat toch met meditatie?

Af en aan heb ik de laatste jaren wat gemediteerd. Soms stond het ‘zweverige gedoe’ me wat tegen, soms had ik er juist behoefte aan. Op de een of andere manier echter heb ik er nooit een vast ritueel van kunnen maken. Maar terugkijkend moest ik altijd toegeven dat het wel effect had – ik werd er vaak rustiger van, mijn ademhaling werd minder oppervlakkig en zat minder hoog (ook als ik niet aan het mediteren was) en over het algemeen geloof ik dat ik er een plezieriger mens van werd. Enfin, tijd dus om het eens onder de loep te nemen.

De eerste vergissing die ik maakte was dat ik een beetje over de top ging zodra ik begon. Ik moest en zou dan minimaal een half uur per dag mediteren, eigenlijk het liefst ook meerdere malen. Mijn leven zou voortaan om mediteren draaien. Hello reality check. Dat ging dus niet gebeuren – want als werkende moeder was ik af en toe ook al blij als ik even niets meer hoefde.

En daar kwam meteen de tweede valkuil om de hoek kijken. Want als ik het niet perfect zou doen, waarom zou ik het dan überhaupt doen? En dus hield ik het een week, twee, soms zelfs een maand vol. En dan kwam het moment dat ik onvermijdelijk een keer niet aan mediteren toe zou komen – en liet ik gedesillusioneerd het hele plan varen. Dag leven dat geheel om meditatie draait, dag leven waarin ik volkomen zen en de rust zelve ben.

Mijn derde valkuil was dat ik dacht dat ik dit perfect uit moest voeren, of mijn versie daarvan in ieder geval. Als IK aan het mediteren was, gingen mijn gedachten nergens heen, zat ik keurig zen op de grond met gekruiste benen en kon men een kanon naast mij afschieten en nog zou ik niet afgeleid zijn. Sure, want zo gaan die dingen. Ahum.

Deze keer heb ik het anders aangepakt. Nu ik zwanger ben wil ik van mijn lijf en mind graag een happy house maken voor de toekomstige baby. Voor mij is dat onvermijdelijk verbonden aan meditatie. Want al had ik eerder op moeten geven, de kracht van meditatie is nog steeds iets waar ik in geloof. Dus wat heb ik deze keer anders gedaan?

Ik ben begonnen met korte oefeningen. Een programma van 30 dagen, maar niet eentje waarbij je elke dag minimaal 60 minuten stil moet zitten. Nee, hierbij kon ik zelf kiezen, en behoorde zelfs een meditatie van 5 minuten tot de mogelijkheden. Toen ik ook eenmaal her en der las dat het eigenlijk helemaal geen goed idee is voor iemand die net begint om meteen 30+ minuten per dag te mediteren ging ik overstag. En wat bleek? Keurig de dertig dagen volgemaakt. Want 5 minuten voor het slapen gaan kon ik wel missen, en ook 10 minuten wel. Easy breezy lemon squeezy.

Ik heb mezelf niets opgelegd. Nu ik zwanger ben, is zitten op de vloer soms een hele opgave. Dus ik ben lekker op de stoel gaan zitten. Schapenvelletje, gekruiste benen – niets aan de hand. Natuurlijk zijn er theorieën over wat het meest bevorderlijk is, of wat de beste houding is. Maar in dit geval vond ik het feit dat ik zou mediteren belangrijker dan hoe ik erbij zat tijdens het mediteren. En weet je? Soms lag ik zelfs gewoon lekker in bed.

Tenslotte heb ik geaccepteerd dat het mediteren de ene dag makkelijker gaat dan de andere. Soms ben ik helemaal rustig, kan ik gedachtes makkelijk observeren en van me afzetten en weer terug gaan naar de ademhaling, en sommige dagen voelt het als verspilde moeite – maar in beide gevallen ga ik door. Want ik blijf mens – en ik ben de ene dag anders dan de andere. Soms relaxed, soms gestresst, en vaak iets ertussen in. En dus zal mijn meditatie variëren.

Waar het voor mij op neerkomt is dat het niet perfect hoeft te zijn. Ik accepteer dat het soms nu eenmaal stroever gaat dan de andere keer. Ik accepteer ook dat ik soms een dag mis, en dat dat volkomen ok is. Het leven gaat niet over mediteren, mediteren gaat over het leven.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s