All The Lessons

Yoga – Pregnancy Pranayama

Hoewel ik altijd fan ben geweest van yoga, voelde het met een drukke baan, gezinsleven en sociale leven soms ook een beetje als nog een ding dat op mijn to-do lijstje belandde. Enter zwangerschap. Ik was moe, misselijk en wilde eigenlijk alleen nog maar zwelgend in zelfmedelijden op bed liggen. Toen bedacht ik: oh ja, yoga. Dat zou wel eens kunnen helpen. Dus ik en mijn zielige zwangere zelf hesen ons op het matje en er kwam warempel een glimlach op mijn gezicht. En de weldaad die ik in yoga heb gevonden de afgelopen maanden heeft me dan ook doen besluiten dat ik hier meer mee wil doen (zoals een yoga opleiding volgen bijvoorbeeld, al zal dat dan weer moeten wachten tot na de zwangerschap ;)). Dus ik ben in de wondere wereld van zwangerschaps yoga gedoken, aangezien dit toch wel een once in a lifetime opportunity is om zwangerschapsyoga als zwangere te ervaren. En waar begint het altijd? Juist. De ademhaling.

Pranayama refereert aan ademhalen en verschillende ademhalingstechnieken. Binnen de diverse yogastromingen zijn er vele verschillende technieken, en ik ben er binnen de kundalini al enkele tegen gekomen zoals de vuurademhaling en de sitali pranayama.  Mijn interesse gaat nu uit naar ademhalingstechnieken die bevorderlijk zijn voor de zwangerschap en geboorte. En dus ben ik op zoek gegaan naar instructie video’s, boeken, you name it.

Waarom is de ademhaling nu juist zo belangrijk wanneer je zwanger bent en waarom zou je er wat extra aandacht aan besteden?

  • Direct vanaf het begin merk je als zwangere eigenlijk dat je vrij snel buiten adem bent. De juiste techniek kan je op weg helpen om ruimte te creëren voor jezelf en de baby.
  • Puffen is het eerste wat in mij, en ik denk vele zwangere vrouwen met mij, opkomt wanneer het gaat over de bevalling. Hoe fijn is het als je een paar kneepjes kent om je ademhaling tijdens deze ervaring te beheersen en voor je te laten werken?
  • Je ademhaling en de zuurstof is voeding voor jouw baby
  • De juiste ademhaling kan voor een heerlijke ontspanning zorgen en bovendien kan een ademoefening een heel mooi moment zijn om even te connecten met de beeb

Binnenkort zal ik een eerste video (vind ik spannend!) launchen om enkele technieken te bespreken. Enkele tips die ik alvast kan geven:

  • Probeer uit de ‘hoge’ ademhaling te komen. Juist diep in de buik ademen kan ruimte creëren.
  • Als je in en uit kunt ademen door de neus, prima. Echter, voel aan wat voor jou goed voelt. Als uitademen door de mond fijner voelt moet je dat zeker doen.
  • Hoewel er allerlei technieken zijn die bevorderlijk zijn voor de zwangerschap en de zwangere, is het altijd goed (of je nou zwanger bent of niet!) om te proberen een paar keer per dag bewust en diep adem te halen. Even resetten, even de kracht van de ademhaling voelen en even ‘centeren’ en ‘grounden’.

To be continued!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s