All The Lessons

#Geluksmomentjes

Soms denk ik wel eens dat de grootste illusie van de mensheid schuilt in het willen hebben van alles. Carrière, gezinsleven, geld, druk sociaal leven, door iedereen aardig gevonden worden – dat soort zaken. Maar daarnaast nog iets groter: een permanente staat van gelukzaligheid. Boven alles moeten en willen we een soort geluk uitstralen. Kijk mij! Ben ik niet stralend? Ben ik niet de verpersoonlijking van het woord geluk? Voordat je nu denkt dat dit een of ander pessimistisch stuk is van iemand die haar gal spuwt, zal ik je vertellen dat dat juist niet zo is. Ik zal geen kreten gaan uiten als “ik ben gewoon realistisch” (want blegh) maar ik pleit enkel voor een andere aanpak. Eentje die voortkomt uit tevredenheid en dankbaarheid.

Het leven is nu eenmaal niet altijd even leuk

Soms voel je het al als je ‘s ochtends opstaat. Je doet alles hetzelfde als elke dag, maar toch kom je vandaag tijd tekort. De kinderen hebben de bokkenpruik op, en op de opvang is er ineens file van ouders en koters waarvan jij het vermoeden hebt dat ze hier niet eens horen. Je hebt die ontzettend belangrijke meeting, je wilde graag nog wat extra voorbereidingstijd maar toch zit je jezelf op te vreten achter het stuur omdat de overheid juist vandaag heeft besloten om te beginnen met de aanpak van de ringweg. En ondertussen wil jij het geluk zelve zijn. Dat gaat dus niet gebeuren. En daar is niets mis mee.

Het is ok om gewoon ok te zijn

Als ik eerlijk ben, gaat het met mij de meeste dagen gewoon prima. Niet buitensporig fantastisch, niet ontzettend vreselijk. Gewoon ok dus. Ik doe mijn ding, probeer er het beste van te maken en elke dag weer is mijn doel om een leuk mens te zijn voor mezelf en voor anderen. Soms lukt dat beter dan andere dagen, en zo heel af en toe lukt het ook gewoon helemaal niet. Tja.

Waarder het kleine

Hoewel het de meeste dagen dus gewoon prima met me gaat, probeer ik wel in elke dag het mooie te zoeken en de dingen waar ik dankbaar voor ben. Dus hoewel ik misschien laat ben voor mijn meeting, heb ik wel een schitterende zonsopkomst gezien. Hoewel mijn kinderen niet mee wilden werken, heb ik wel de dikste afscheidsknuffel gekregen op de opvang. Die kleine dingen maken het uiteindelijk waard. En dat waarderen is niet iets dat altijd makkelijk is, maar wel iets waar je een ritueel van kunt maken.

Maak van dankbaarheid en tevredenheid een gewoonte

Ik doe dit vaak voordat ik ga slapen. Sommige mensen houden een dagboek bij van dingen waar ze dankbaar voor zijn. Hoewel ik het soms probeer op te schrijven, doe ik het vaak ‘s avonds in mijn hoofd voordat ik echt ga slapen. De lamp gaat uit, en in plaats van na te denken over morgen denk ik na over vandaag. Wat waren mijn geluksmomentjes vandaag? Waar ben ik dankbaar voor? En hoewel ik dus niet in een permanente staat van bliss verkeer, kan ik eerlijk zeggen dat dat ervoor zorgt dat ik elke avond als een tevreden en blij mens ga slapen. En weet je? Zelfs die sporadische avond dat het me niet lukt, en dat ik dus niet als een blij mens ga slapen is dan ook goed. Lang leve het niet in een permanente staat van oppergeluk leven 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s