All The Lessons

Wat heeft meditatie mij opgeleverd?

De app die ik gebruik om te mediteren wist mij vandaag te vertellen dat ik er inmiddels precies 1000 minuten aan meditatie op heb zitten. Voor mij een mooi moment om eens te reflecteren en na te denken of en wat meditatie me heeft opgeleverd.

Voordat ik begin met mijn verhaal is met misschien goed om wat context te geven. Ik ben van nature best een beetje wetenschappelijk ingesteld. Ik mag graag cijfertjes, bewijzen en causale verbanden zien voordat ergens een uitspraak over gedaan wordt. In dit geval heb ik echter alleen mijn eigen ervaring. Maar ergens is dat juist ook het mooie van meditatie – als ik er een bepaald gevoel van krijg, is het dus ook zo want dat is hoe ik me voel. Anyway, wat ik maar wil zeggen: ik doe geen lichtzinnige uitspraken.

Een van de kleine dingen die ik merk is dat ik door meditatie wat vastere patronen op mijn dag heb ontwikkeld. Ik mediteer nu in de ochtend en in de avond, en dat is onderdeel en houvast geworden van mijn dag. Ik hoop dat ik daar in de toekomst nog beter gebruik van kan maken omdat ik nu een nogal onregelmatig opstaan en naar bed gaan patroon heb. Maar goed, het begin is er.

Mijn ademhaling is echt enorm veranderd. Ik ben me nu veel bewuster van mijn ademhaling en merk het direct als deze op hol slaat of hoog in de keel zit. Daarnaast kan ik nu dus ook direct ingrijpen en deze weer terug brengen naar een normaal niveau. In through the nose, out through the mouth πŸ™‚

Dit is meer zwangerschaps-gerelateerd, maar omdat ik ook speciale meditatie oefeningen voor zwangeren doe voel ik heel veel verbintenis met de kleine spruit in mijn buik. Door de visualisatie heb ik echt het gevoel dat ik een connectie maak en de beeb leer kennen.

De grootste verandering is echter mijn kalmte. Ik noem mezelf niet graag een heethoofd, maar kan ook niet ontkennen dat er toch wel wat Oost-Europess temperament in me zit. Dat samen met kleine kinderen die niet luisteren is wel eens een explosieve combinatie. Maar ik ben nu veel meer in staat mijn kalmte te bewaren en te accepteren dat de koters soms niet luisteren, en dat alles in beweging is – met andere woorden: morgen weer een dag. En dus verhef ik mijn stem veel minder vaak. En dat komt niet alleen omdat ik me er nu bewust van ben als ik dat doe, maar omdat ik ook oprecht veel minder vaak geΓ―rriteerd ben. En dat voelt echt als een gigantische overwinning. Want het sijpelt door in mijn hele leven. De kleine irritaties en het verhaal dat ik daaromheen heb bedacht draai ik niet meer eindeloos af in mijn hoofd. Ik zie deze gedachtes nu voor wat ze zijn en laat ze gaan. Ennnnnnnnn rust.

De kleine moeite en investering die het dus kost is het voor mij meer dan waard. Het zijn ontspan-momenten op de dag geworden. Momenten waarop ik er bewust even voor kies om mijn hoofd rust te gunnen en de kans om op te laden. En soms is dat een meditatie van 5 minuten, en soms 30. Ook dat is zo mooi – er is geen perfect schema. En dat past helemaal in het schema van een druk gezinsleven en zwangere vrouw. Dus ik blijf doorgaan met mediteren, en kom er binnen een minuut of duizend weer bij jullie op terug πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s