All The Lessons

Strike a pose

Ik ben niet iemand die constant yoga predikt. Als je er klaar voor bent, staat yoga voor je klaar. Maar. Ik was laatst koffie aan het drinken met twee van mijn favo collega’s, en bij het noemen van yoga hoorde ik eentje zeggen: “Ja, weet je, ik kan dat gewoon niet. Ik ben niet flexibel genoeg en ik zou nooit al die poses goed kunnen doen.” En wat denk je dat ik deed? Prediken 🙂

Yoga gaat niet om die ene pose helemaal goed te krijgen. Natuurlijk is het mooi meegenomen, maar yoga gaat om in je lijf zijn. Hoe voelt iets? Wat doet het met je? Hoe gaat het met je ademhaling? Yoga discrimineert niet op basis van geslacht, ras, leeftijd en zeker niet op mate van flexibiliteit.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook altijd onder de indruk van de plaatjes waar ik ervaren yogi een kopstand op een berg tijdens zonsondergang zie doen. Maar ik weet dat dat niet het doel is. Ik ben eerlijk gezegd tijdens yoga nooit bezig met de pose precies goed te krijgen. Ik ben bezig met aan te voelen wat fijn voelt, wat niet, en de ontwikkeling die ik doormaak gedurende de weken, maanden en jaren van yoga. Ik let op mijn ademhaling, probeer te voelen wat mijn lijf nodig heeft en hoe ik het kan voeden. En als ik ooit de downward dog helemaal goed krijg, dan is dat heel mooi meegenomen. Maar dat is niet de reden dan ik elke dag mijn matje uitrol.

It’s the journey, not the destination

Lekker uitgekauwd, maar oh zo waar. Ik ben ervan overtuigd dat je prima alle poses perfect kan doen, zonder de meerwaarde van yoga echt te ervaren. Want als je niet in je lichaam aanwezig bent, als je niet volkomen bewust met alles wat je bent op dat matje staat dan betekenen de poses feitelijk niets.

Laten we dus samen besluiten af te stappen van het idee dat we een pose moeten nailen om waardig genoeg te zijn voor yoga. Laten we accepteren dat we altijd in flow zijn en dat we altijd een ‘work in progress’ zijn. En laat yoga daar nou de perfecte partner in crime voor zijn.

*Afbeelding by Loz Pycock from London, UK – ‘Sphinx’ by Marc Quinn, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44205757

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s